Diyet El Kitabı
Ayşe BAYSAL
12. Baskı
Koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetinin önemli ögelerinden biri de
beslenme eğitimidir. Bireyin, kendi yaşam şekline uygun diyetin nasıl olması
gerektiğini, hastalıkların oluşmasında beslenme ile ilgili etmenlerin neler olduğunu,
hastalık anında diyetinde yapması gerekli değişiklikler ile besinlerin
hazırlanması ve pişirilmesinde uyulacak kuralları bilmesi ve doğru uygulamalar
yapabilmesi beslenme eğitimiyle sağlanabilir. Böylece, önerilen diyetin
daha etkin olarak uygulanması ve tedaviden gerekli yararın sağlanması gerçekleşir.
Ülkemizde, beslenme ve diyetetik konularında gerek hekim, hemşire
ve diyetisyen gibi sağlık personelinin mesleki uygulamalarında, gerekse
halkın bu konularda bilinçlenmesinde yardımcı olabilecek bilimsel yayınlar
oldukça azdır. Gazete ve dergilerde yer alan bazı diyet önerileri ise, halkı,
yanlış uygulamalara yöneltecek niteliktedir.
Bu kitapta, çeşitli hastalıkların oluşmasında beslenmenin rolü ve hastalık
anında diğer tedavilere uygun olarak diyetin düzenlenmesi konularında
genel ilkelere ve pratik bilgilere yer verilmiştir. Kitabın bu baskısının
hazırlanmasında, beslenme biliminde ve diyetetik uygulamalarındaki son
gelişmeler ışığında konular baştan sona yenilenmiştir.
Bu eser, Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri için ders kitabı,
beslenme dersi alan Yükseköğretim Kurumları öğrencilerine yardımcı kitap
niteliği taşımaktadır. Bunun yanında, bu kitabın, hastalığın ilaçla tedavisi ile
birlikte diyet değişikliği önerisinde bulunan hekimlere ve bu diyeti uygulayacak
olanlara yardımcı olacağı kanısındayız.